RRB Clerk Model Paper - Set 1

1-10. Read the passage carefully and answer the following questions:
          
Management begins in the mind. When the mind manages itself better, it can manage anything.
          
Human life is a combination of the concrete and the abstract. Our body is concrete and our mind is abstract. Both positive and negative thoughts emanate from the same brain. We know very little about ourselves. Being better aware of our own mind helps us to understand life better.

Human life is structured just like an atom. At the centre of the atom is the proton and a field of negative charge orbits it. But if we have not realized these virtues, we roam the outer orbits. So we need to take it for granted that we already have these virtues within us.
          
Always remember you are a citizen of the world, the whole world belongs to you. There is some virtue to be learnt from every part of the world ----- teamwork from Japan, precision from Germany, marketing and decency and refinement from the British, and human values from the villages of India. You will find good qualities everywhere in the world. You too possess these qualities. They only need nourishment.
          
If you are committed to doing something to uplift life around you, if you are committed to compassion, to creativity, then the world will be a wonderful place. More often than not, we are stuck in our own mindsets. If we could put ourselves in others’ shoes, we would be able to see their point of view. We need to keep changing and attempting different roles.
         
In any organization, top management should be setting goals to define what is achieved. Middle management should deal with how and when the goals need to be fulfilled. Lower management should concern itself with the execution of the means to achieve the goals and ensure the quality of the output. People at the top of the hierarchy need to be expansion-conscious while those at the bottom need to be quality-conscious. But all these levels should work together in harmony. This is the sign of a healthy institution.
         
An important part of management is creativity. All CEOs and Chairmen want to improve their enterprise, but they sideline research and development ----- the most creative part of the enterprise. They assume that this is to be done outside the orbit of their enterprise.
        
Creativity can only come from silence. If we maintain two minutes of silence every day, then we will see that a whole new dimension of life opens up.

1. What is the main purpose of the passage?

i. To know about business
ii. To understand management
iii. To observe people and their behavior
iv. To read the minds of people
v. To gain knowledge about an atom

Answer: ii. To understand management



2. What does the phrase “put ourselves in others’ shoes” indicate?

i. To wear someone shoes
ii. To allow oneself to experience things from other’s point of view
iii. To imagine that you are someone else
iv. To lower the dignity of others
v. To buy new shoes

Answer: ii. To allow oneself to experience things from other’s point of view



3. According to the author, human life is structured to which of the following?

i. Chemical
ii. Atom
iii. Teamwork
iv. Orbit
v. Management

Answer: ii. Atom



4. According to the passage, which virtue can be learnt from India?

i. Teamwork
ii. Marketing
iii. Human values
iv. Decency
v. Courtesy

Answer: iii. Human values from villages of India



5. Which one of the following is TRUE in context to passage?

i. Our body is concrete and our mind is abstract
ii. We need to take it for granted that we already have these virtues within us
iii. All levels should work together in harmony
iv. Creativity can only come from silence
v. All are true

Answer: v. All are true



6. In an organization, what is the role of lower management?

a. Concern itself with the execution of the means to achieve the goals
b. Ensure the quality of the output
c. Setting goals to define what is to be achieved

i. a and b
ii. b and c
iii. a, b and c
iv. Only c
v. Only a

Answer: i. a and b

Explanation : Lower management should concern itself with the execution of the means to achieve the goals and ensure the quality of the output



7-8. Choose the word which is SIMILAR in meaning to the given bold words, as per the passage.

7. Precision

i. Exact and accurate
ii. Sureness
iii. Incorrect
iv. Carefulness
v. Generality

Answer: Answer: i. Exact and accurate

Explanation : According to the passage, meaning of precision is exact and accurate.



8. Emanate

i. Issue
ii. Release
iii. Emerge
iv. Conceal
v. Rise

Answer: iii. Emerge - Thoughts that come out from ones’ mind.



9-10. Choose the word which is OPPOSITE in meaning to the given bold words, taken from the passage.

9. Harmony

i. Incompatibility
ii. Accord
iii. Agreement
iv. Tension
v. Chime

Answer: i. Incompatibility.

Explanation : According to the passage, opposite of harmony will be Incompatibility



10. Compassion

i. Harshness
ii. Sympathy
iii. Understanding
iv. Helpful
v. Inhumanity

Answer: i. Harshness

Explanation : Harshness and inhumanity, both are the antonyms of compassion but according to the passage, appropriate word will be harshness.

Compassion is the feeling when someone shows kindness and care towards you.

Harshness means disagreeing to one’s kindness or behaving rudely.



11-15. Rearrange the following sentences and answer the questions given below:

A. Biomass energy is obtained from five distinct energy sources: garbage, wood, waste, land-fill gases and alcohol fuels

B. Pulping liquor or “black liquor”, a waste product from the processes of the pulp, paper and paperboard industry is the largest source of energy,derived from wood

C. Biomass is based on carbon, hydrogen and oxygen

D. Wood energy is generated from direct use of harvested wood as a fuel and also from wood waste stream

E. Waste energy holds the second rank as the source of biomass energy

11. Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

i. B
ii. D
iii. A
iv. E
v. C

Answer: i) B



12. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

i. C
ii. A
iii. D
iv. E
v. B

Answer: ii) A



13. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

i. D
ii. E
iii. C
iv. B
v. A

Answer: iii. C



14. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

i. D
ii. B
iii. C
iv. E
v. A

Answer: iv. E



15. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

i. C
ii. A
iii. E
iv. B
v. D

Answer: v. D

After the rearrangement of the sentences, the sequence will be C-A-D-B-E