IBPS Clerk Model Paper - Set 1

1-10. Read the passage given below and answer its questions accordingly:
           
There are two times when you must have perfect table manners: when you dine with others and when you dine alone. Be it a family meal, a business meeting, a campfire roast, dining with other is a linchpin of civilization. The table is where partnerships begin, plans are laid, decisions made, information exchanged, deals struck. A person’s natural conduct at the table is often a window into the persona. Is he or she well-taught, polite, attentive, funny, observant, disciplined? Or indulgent, sloppy, avaricious, uncouth, rude, inappropriate?
             
Poor table manners are a sign of self-absorption and an insensitivity to others. There is nothing gained by poor table manners. Thus, it is always a social sin to eat like a hog. The same is true when dining alone. Show yourself the same respect and dignity you show others. During World War II, while in prisoner-of-war camps, British army officers insisted that soldiers of all rank, despite deplorable conditions, maintain acceptable table manners. Such rigor reminded the men of their humanity and superiority of spirit.

Dining alone reminds every one of President John F. Kennedy’s 1962 speech honouring America’s Nobel Prize winners. Kennedy welcomed the Nobel winners, members of Congress and esteemed guests noting, “This is the most extraordinary collection of talent, of human knowledge, that has ever been gathered together at the White Thomas Jefferson dined alone”.
               
Be assured that when the great Thomas Jefferson dined alone, civility was not in peril.

1. On what topic does the narrator want to talk?

i. Social etiquettes
ii. Customs and traditions
iii. Rites/rituals
iv. Dining manner
v. Cilvilization

Answer: iv) Dining manner



2.  What does the phrase 'to eat like a hog' mean?

i. Eat in a huge quantity
ii. Eating in an unpleasant manner or making noise while eating
iii. To eat slowly and properly
iv. To eat all the food
v. To eat greedily

Answer: ii. To eat like a hog means to eat in an unpleasant way which looks worst in social manners.



3. Which Nobel Prize winner's speech reminds the author of dining alone?

i. Aziz Sancar
ii. Arthur B. McDonald
iii. John F. Kennedy
iv. Paul L Modrich
v. Angus Deaton

Answer: iii) President John F. Kennedy’s 1962 speech

Explanation Aziz Sancar is a Turkeish-American biochemist and molecular biologist. He is Nobel prize winner in Chemistry.
Arthur B. McDonald is a Canadian astrophysicist. He is winner in the field of Physics.

Sir Angus Deaton, a Scottish-American economist, he was awarded the Nobel memorial prize in Economics Sciences.
Paul L Modrich, an American bio-chemist well-known for his research in DNA mismatch repair and was awarded nobel prize in the field of Chemistry.



4. Which sentence is TRUE in the context of the passage?

i. A person’s natural conduct at the table is often a window into the persona.
ii. Poor table manners are a sign of self-absorption and an insensitivity to others.
iii. Show yourself the same respect and dignity you show to others.
iv. It is always a social sin to eat like a hog.
v. All of the above

Answer: v. All of the above are true according to the passage.



5. What are the two times when you must have perfect table manners?

a. When you dine with others
b. When you dine alone
c. When others dine with you

i. Only a
ii. Only b
iii. Only a and b
iv. Only b and c
v. All a, b and c

Answer: iii. Only a and b



6. Poor table manners are a sign of ___________.

i. information exchange
ii. uncouth
iii. insensitivity to others
iv. persona
v. well - taught

Answer: iii. insensitivity to others



Direction : 7- 8. Choose the word most SIMILAR in meaning to the given word printed in bold, as per the passage.

7. Linchpin

i. Anchor
ii. Asset
iii. Backbone
iv. Outcome
v. Pillar

Answer: iii. Backbone



8. Peril

i. Threaten
ii. Dangerous
iii. Extraordinary
iv. Safety
v. Abuse

Answer: i. Threaten

Explanation: Danger can also be the option, but, threaten is appropriate according to the passage.



Direction : 9-10. Choose the word which is most nearly OPPOSITE in the meaning to the given word, as per the passage.

9. Persona

i. Personalized
ii. Unique
iii. Singular
iv. General
v. Descent

Answer: iv. General



10. Rigor

i. Hardship
ii. Strictness
iii. Pleasure
iv. Distress
v. Adversity

Answer: iii) Pleasure

Explanation: Hardship, strictness, distress and adversity are synonyms of rigor.



11-15. In each sentence below four words have been printed in bold. One of these four words may be either wrongly spelt or inappropriate. If all the words printed in bold are correctly spelt & also appropriate, mark (v) as your answer.


11. The PM have (i) linked the (ii) Swachh Bharat Abhiyan with (iii) the economic prosperity (iv) in India. All correct (v)

i. have
ii. the
iii. with
iv. activity
v. All correct

Answer: i. Replace ‘have’ with ‘has’.



12. If you recycle (i) one aluminium (ii) sheet you can preserve the metal (iii) and make three new gadgets (iv). All correct (v)

i. recycle
ii. aluminium
iii. metal
iv. gadgets
v. All correct

Answer: ii. Error in spelling, instead of ‘aluminium’, it will be ‘aluminum’.



13. Successful athletes always take (i) a positive outlook towards the game (ii) and are always tring (iii) to put their best foot forward (iv). All correct (v)

i. take
ii. the game
iii. tring
iv. forward
v. All correct

Answer: iii. Correct spelling is ‘trying’, not ‘tring’.



14. Herbivores are the one (i) of the three groups into which (ii) all the animals  are actually (iii) clasified (iv). All correct (v)

i. one
ii. which
iii. actually
iv. clasified
v. All correct

Answer: iv. The correct word will be 'classified'.



15. Fruits can be eaten (i) right off (ii) the orchard or in a variety (iii) of dishes such as jams, pickles and marmalade (iv). All correct (v)

i. eaten
ii. off
iii. variety
iv. marmalade
v. All correct

Answer: (v) All correct